Mammas vanvård!

9 09 2007
 
 

 

Man måste se för att förstå! 

En bild ur verkligheten visar det tanken aldrig kan nå! En grym bild av vad som trots allt händer med en vanlig människa på en vanlig rehab-avdelning i dagens Sverige 2007. En bild med en ännu grymmare och ofattbar smärta i en kropp som blivit ett fängelse i en omgivning där ingen lyssnar på ropen, tårarna och skriken. Bilden är tagen av mig den 31 augusti 2007 och föreställer min 71-åriga mamma och hennes “trycksår” på ländryggen. Det gulvita som syns i mitten av det ruttnande hålrummet är svanskotan.Hur motbjudande denna bild av min lilla mammas liggsår än är så måste den ändå visas! Jag kunde tidigare aldrig nånsin föreställa mig att nåt så vidrigt kan hända en människa inom den svenska vården! Jag har som många andra hört talas om människor som “vanvårdats” och fått “liggsår”. Jag har tyckt att det är för bedrövligt att nåt sånt ska kunna hända, men det har aldrig förr gått in i mig som nu! Nu har jag sett detta i verkligheten! Jag vet nu att ett liggsår inte enbart är nåt grunt, varigt skavsår som jag föreställde mig det. Ett liggsår kan ofattbart nog vara en rutten, knytnävsstor grop rakt in i en levande människa. En människa som sedan blir halvt galen av smärtan, av stanken och av paniken över att ingen lyssnar! Min mamma!

Personalen på den rehab-avdelning mamma vårdats på efter sin stroke har alltså hört mammas förtvivlade böner och sett detta hål, men inte larmat så hon fick tillräcklig smärtlindring och omvårdnad. Man undrar om de överhuvudtaget har någon mänsklighet i sig…

Till sist, alldeles för sent, tog vi anhöriga henne från rehabavdelningen till akuten. Chocken av åsynen går aldrig över! Minnet av lukten kommer alltid att finnas kvar! Lukten av ruttnande människa. Lukten av min mamma! Hon som gråtit i ca en månad, som förtvivlat berättat att det var som att hon satt och låg på en glasskärva rakt in i sin rygg. Min älskade mamma vars ländrygg spruckit upp i ett ruttnande hål runt svanskotan. Smärtan hon utstått går inte ens att föreställa sig…

Infektionsläkaren som tog hand om mamma på Länssjukhuset i Halmstad berättade att liggsår kan gnaga sig djupt ner innan de spricker. De kan vara svåra att upptäcka, men kompetent vårdpersonal kan tidigt se tecknen på huden och därför ingripa i tid. Det är också viktigt att förebygga med liggsårsmadrasser (luftväxlande, masserande madrasser) mm till patienter som riskerar att bli liggande. Landstinget Halland har förebyggande handlingsplaner med skattningsskalor mm för detta. Hon menade att det därför är sällan de ser så grava och kritiska trycksår som mammas. Ingen sådan skattning gjordes på mamma varken efter hennes stroke eller vid den vårdplanering som följde med Falkenbergs kommun. Av sårets utseende kunde infektionsläkaren avgöra att det hade varit öppet i minst 2 veckor och hon menade att personalen inte kan ha undgått att se det! Risken för blodförgiftning var överhängande. “-Smärtan måste ha varit outhärdlig!” sa hon…

Hur kunde det hända?

Hur kunde jag låta det hända? Varför förstod jag inte???

Bilden är beviset på mitt totala misslyckande efter veckor av påstötningar om att mammas smärtor var verkliga och inte tecken på demens. Jag trodde det var reumatismen som var så förvärrad efter stroken och allt sängliggande att mamma behövde mer smärtlindring för den, att det behövdes en bekvämare madrass mm. Ingen lyssnade på mig, vi fick ingen bättre madrass – kunde ingen anat att detta då skulle ske? Vet man inte bättre idag???

En grym kamp fördes även kring mammas kost. Mamma var multisjuk i reumatism, Sjögrens syndrom och i 60-årsåldern drabbades hon även av sprutinsulinkrävande typ 1-diabetes. Hon försökte plikttroget under alla år leva som dietisten förespråkade men resultatet blev ändå ett kritiskt pendlade blodsocker som låg mellan 2,5 och 25.

LCHF-kost hjälpte henne till sist och blodtryck, socker mm förbättrades mirakulöst. När hon fick hjärnblödningen och lades in fick hon ”förtjockad” kost på avdelningen för att inte riskera att hon satte i halsen då stroken gjort henne halvsidigt förlamad. Då fick hennes socker totalt spatt och hon låg ständigt på kritiska nivåer, lågt som skyhögt.

Jag poängterade hennes mkt goda resultat med LCHF-kost men jag fick ett fruktansvärt bemötande med sura kommentarer om att den förtjockade kosten minsann var ”diabetikeranpassad” och ”sockerfri!!!!” Jag läste till sist på pulvret de använde för att göra den flytande kosten tjockare, den innehåll 100 % majsstärkelse! Ytterligare en kamp, inget gensvar, ingen respekt för vad mamma själv ådstakommit… Läkaren medgav att mammas blodfetter såg mycket fina ut men att det ”inte var beprövad vetenskap” att ge henne lchf-kost på avdelningen.

Mamma, jag förlitade mig, trots din förtvivlan, på din allmänläkare som sa att det skulle “ta tid att ställa in de nya smärtstillande plåstren” och att “man fick tåla sig”. Du grät mamma, domnade bitvis bort av smärtan. Du beskrev förtvivlat att det var som att du satt på en glasskärva, jag trodde i min blindhet att reumatismen satt sig även i din ländrygg. Jag lovade dig att hjälpa dig och ta hand om dig efter din stroke. Jag försökte, men inte tillräckligt… Jag är så innerligt ledsen för det lilla mamma!

/Pernilla Öberg

Läs mer om mamma på omsorg.wordpress.com Där finns följande sidor:

Dagboken – om vårdhaveriet, oron och sorgen dag för dag…

Hur ska jag orka förlora dig? – en dotters sorg och förtvivlan inför det oundvikliga…

Vårdhaveriet – mammas vårdhistoria…

mammamilla1.jpg

Annonser

Åtgärder

Information

75 responses

10 04 2008
Miramon

Jag har inga ord för hur fruktansvärt det här är.
Det är ingen trevlig läsning men det är bra att du tar upp det och låter andra få veta hur illa det kan vara. Nu kanske någon annan kan läsa tecknen och förhindra att det som din mamma har måstat uthärda, händer igen.

30 04 2008
Sandra

Jag hamnade här av en ren slump och sitter nu här med gråten rinnande nerför kinderna. Detta är det mest fruktansvärda jag hört talas om! Hemskt! Kämpa vidare, anmäl och stå på dig!

1 05 2008
sara

herregud!

3 05 2008
cap2k

Skrämmande att detta får hända, det gör ont i själen.

9 05 2008
Annamellita

Precis som Sandra ovan så hamnade jag bara här av en slump.. och det är som hon säger, tårarna är svåra att hålla tillbaka!

Det är hemskt att det kan få gå till på det viset. Jag visste inte alls att ett liggsår såg ut så, så det var en mindre chock. Chockad blir jag även av att gamla människor som har gett oss så himla mycket kan få utsättas för något sådant utan vidare hjälp.

Hoppas det är bättre nu!

11 05 2008
Martin

Hur jävla svårt ska det vara att ta hand om gamlingarna? 3 av 10 kronor går till skatt, vart fan hamnar dom pengarna någon stans?

18 05 2008
Josefin

herregud. jag finner inga ord.
Hemskt.

20 05 2008
Adele Siljemark

Jag säger som de övanför. Jag hamnade här av en slump och blev helt fast! Jag känner bara gråten i halsen och vill bara läsa mer om er.
Tycker det är väldigt starkt av dig att ta upp det här och jag tror att fler behöver få veta!
Tycker det är grymt!
Kämpa vidare och stå på dig! Kram!

20 05 2008
alec

Åh jag vet inte vad jag ska skriva, vad kan man skriva.. Herregud. EN STOR KRAM TILL DIG OCH DIN MAMMA

21 05 2008
Jonna

Men stackars er! Jag hamnade här via en annan sida! Jag hoppas verklugen att detta når ut till ALLA! kommer därför lägga detta på min sida så mina läsare kan läsa också! Jag jobbar själv inom vården och jag vet hur viktigt det är med sådana saker! Jag hoppas verkligen att ni kommer må bättre en dag! Tänker på er med hela mitt hjärta! Kramar Jonna

21 05 2008
Birsen

Men gud så hemskt. Har du gått idare med detta? Anmäll det!!!!!!!

30 05 2008
CherryCheek

Fy fan vad vidrigt!
Hur kan sådant här inte upptäckas tidigare?
Skall det behöva gå så långt att ett hål in i kroppen måste till innan folk bryr sig?
Jag lider med dig och din mamma…

31 05 2008
Angela

Fy fan att sånt här händer..Jobbar själv inom äldrevården och kan inte i min vildaste fantasi förså hur man kan låta det gå såhär långt.! Personalen på den avdelningen borde man prata med ordentligt, helt sjukt hur dom kan ha ”Missat” detta…Fy fan!
Hoppas hon får det bättre!
Mvh Angela

5 06 2008
Karin

Du ska inte leva med dåligt samvete för detta. Man måste kunna lita på att vårdpersonal gör vad de har betalt för att göra. VÄNDA på patienten! Herregud. Det här får bara inte ske.

12 06 2008
Jennifer

Det där var hemskt!! Herregud säger jag bara!!!!
Vilket folk det finns!!

21 06 2008
lisa

uccchhhhhh!!!!

vad äckligt och läskigt!!!!!!!!!!

30 06 2008
Josefin

Hej, Sånnt här ska inte hända innom äldrevården. Det får inte hända. Jag läser omvårdnadsprogrammet (ska börja 2:an till hösten). Vad ska vi ungdommar tro om äldrevådren idag?! Man kan inte behandla en gammal människa på detta sättet, det fattar ju till och med jag. Helt sjukt att detta ensa sker i dagens sammhälle…det är ju för tusan 2000-talet vi lever i. Det hade varit en sak om det skedde 1808 men inte 2008. Nu kanske folk får se det svart på vitt att det behövs pengar och resurser till vården i allmenhet. Som sagt detta FÅR inte hända!

6 07 2008
Bojan

Herrejävlar!
Själv jobbar jag på ett ålderdomshem där en av mina patienter fått ett likadant sår. I all förtvivlan försökte jag få iväg henne till sjukhuset, då sunt förnuft säger att ”vanlig” vårdpersonal inte kan ta tag i något så stort, att en levande människa faktiskt ruttnar, att ingen längre går in till henne i onödan, och att folk kväljer av den ruttnande doften i rummet, och även ut i korridorerna, de övriga vill inte längre äta ute i matsalen längre då ”stanken” är för stor. Och det värsta, patienten är så maximalt äcklad av sig själv.. Vill dö.. Övertygad om att hon kommer dö av det. SSK var nere idag och klippte bort död hud, KLIPPTE med sax.. I HUD!!! Sa upp mig idag.. Orkar inte se vanvård längre, patienten fick även smittsam streptococker, och INGEN gör något mer än lite pencillin. Hon borde varit i karantänen och blivit RIKTIGT omhändertagen! Alla behandlar patienten som om hon hade pesten, alla är för rädda…

Lider med dig och din familj, tänker på din mamma, och hoppas du vet att du alltid kan höra av dig till mig om du vill prata. Du vet min vän, vi alla är på din sida, och du har vårat fulla stöd!
Kram Från Mig!

13 07 2008
Marianne Sundqvist

Jag blev så ledsen o illa berörd… detta har hänt min mamma som var på avlastning på ett sjukhem 2 v o kom sedan hem med liggsår o uttorkad så att hon fick åka in med ambulans o få dropp o vård…hon vårdas som avlastning 2 v hemma o 2 v på ett sjukhem… hon som vart så allert har blivit en liten fågelunge o nu skall hon få betala för allt bndage säger de…det e ju fruktansvärt att hon som blivitt utsatt på detta sätt skall få lida in i det sista att slänga sina ynka pension hon har på bandage…det som andra gjort skada för henne..

29 07 2008
sofie

Denna sommaren är det fjärde året som jag sommarjobbar inom vården. Tidigare tre somrar så har jag jobbat på ett vårdhem i Helsingborg. Jag jobbade på en avdelning med 90% dementa, men inte fick den avdelningen vara en låst demensavdelning, nädå. Personalen som arbetade på avdelninge hade noll utbildning om hur det är & hur man ska vara mot dementa människor.

Jobba man med dementa så ska man ta det väldigt lugnt, allt ska ske i deras takt. Man ska låta dem vakna av sig själva på morgonen, om de så sover ända till kl. 10.30, det ska dem få göra. På denna avdelning jag jobbade på gick man in & tvingade upp personerna 7.15 på morgonen. Man drog & slet i dem, tänkte absolut inte på vårdtagarna. Man strävade endast efter att det skulle gå så fort som möjligt. Alla 20 vårdtagare skulle helst vara uppe innan kl 9, då var det frukost.

Likadant ska man alltid vara två personer när man använder lift. Detta följdes aldrig. Jag minns en morgon då jag hade förberett en vårdtagare i sängen. När jag var klar så gick jag ut & letade efter en annan i personalen som kunde hjälpa mig upp med vårdtagaren i liften. Då sa en dam (av den ordinarie personalen) att jag minsann kunde fixa det själv, man kan visst klara av att ta en vårdtagare själv i liften.

Vid ett tillfälle så hoppade jag in & jobbade extra en dag på en annan av avdelningarna på detta vårdhem. Jag såg då ett fall precis som din mammas. En dam hade ett precis likadant liggsår, så stort & djupt. Personalen rengjorde & satte på en ny ”platta” över såret. I & med att jag inte hade någon utbildning själv & inte alls visste hur man skulle göra med ett sådant sår så tänkte jag inte så mkt mer på det. Jag jobbade aldrig på denna avdelningen annars & antog att personalen på avdelningen gjorde rätt.

Jag skrev om lite sådana här saker i min förra blogg förra sommaren. Skrev om patienterna behandlades, hur många av personalen var. Jag skrev allt detta helt anonymt, skrev inte i vilken stad jag jobbade i, skrev inte ut vilket ställe, nämnde absolut inga namn över huvud taget. Jag höll mig inom ramarna för hur man får skriva enligt svensk lag.

Tyvärr så var det en sommarvikarie som hade råkat komma på minblogg. Hon visade allt för chefen. Jag blev kallad till ett samtal där de tog upp allt detta med mig. Jag sa att jag ansåg att jag inte gjort nåt fel i & med att jag hållit mig inom ramarna för vad man får skriva. De sa åt mig att jag fortsättningsvis skulle tänka på vad jag skrev.

Sagt & gjort, efter mötet så skrev jag aldrig nåt om mitt sommarjobb igen. Jag skrev två inlägg efter detta där jag meddelade att jag skulle byta blogg.

I februari i år så blev jag lovad jobb på detta vårdhem denna sommaren igen. De sa att jag hade ett garanterat jobb där om jag ville. Jag sa att jag skulle fundera på det & att jag även väntade svar från ett annat vårdboende. I början på maj så ringde dem från mitt gamla jobb & sa att jag inte var välkommen där. Jag undrade givetvis varför. Då visade det sig att de hade sett att jag fortsatt skriva min blogg. Jag menade på att jag enbart skrivit två inlägg där jag absolut inte skrivit nåt om jobbet över huvud taget. Detta hjälpte inte. Jag hade i & för sig reda skrivit på för mitt nya jobb (en demensavdelning i en annan kommun där de behandlar patienterna som människor & inte som djur) så jag skulle i vilket fall inte jobba på mitt gamla ändå. Det är ändå principen jag blir arg för. Jag hade inte skrivit nåt som kan anknyta mig till detta vårdhem. Ingen hade nånsin kunnat lista ut att det var här jag jobbade. Ändå blir man behandlad som en idiot.

Lååångt inlägg, ber om ursäkt för det! Det jag vill få fram är att vården i Sverige är något av det värsta som finns. Personalen är långt ifrån kompetenta, de behandlar vårdtagare som djur, de ser ner på dem & säger även nedvärderande saker till dem. Nä, tycker verkligen väldigt synd om din familj som fått uppleva allt detta.

7 08 2008
Erica Englund

Men herre gud! Jag hamna här av en ren slump. Och har aldrig sett något liknande. Jag jobbar inom vården, jobbar nå bara nätter och går in och vänder på alla patienter som är sängliggande. Man har ju ögon i nacken och är lyhörd för att fortast möjligast ge den vård och omvårnad som krävs.
Usch stackars lilla gumman!
Så skönt att ni tog henne till vård. Att ni som utomstående såg och det inte stod rätt till. Det ska ni ha stor hyllning för.
Och stort tack för att du dela med dig om din berättelse, det är så viktigt att se vad som händer om man inte saker på rätt sätt!
Hoppas de som inte tog din mamma på allvar, att de vart anmälda.
Med gråten i halsen önskar jag dig och resten av anhöriga en stor kram!

7 08 2008
Erica Englund

Och en sak till.. inte ska du vännen ta på dig skulden. Det va ju inte su som ”skötte” din mamma varje dag. Klart man tar för givet att vård personal tar han om dessa saker. Du gjorde allt som stod i din makt. Du tog henne till vård när klockan ringde. Helt riktigt! Och du hjälpte henne.. du ska inte ta åt dig. Detta är inte dit fel.

29 08 2008
Petra

Hejsan! Jag kom också in på din sida av en slump.. Du har skrivit så vackert, man förstår hur mycket du älskar din söta mamma. Jag gråter just nu och ord kan inte förklara hur ont det gjorde i mitt hjärta att se detta:( .. Du är en stark kvinna som klarar av att lägga upp den bilden på din mammas liggsår.. Jag hoppas att hennes sår läckt och att hon mår bra idag:( många kramar ifrån skåne.

5 09 2008
Anna

Hamnade här då jag sökte efter namnet på den madrass som ska hjälpa mot liggsår, jag sitter och riktigt fryser. Fy, man vågar ju inte bli sjuk! Ska ut på praktik nu till hösten och kommer verkligen att hålla ögonen öppna. Vilket århundrande liver vi i?

5 09 2008
asdf

Du verkar ta på dig detta själv.. det e ju för fan inte ditt fel!!! Det e den urusla kommunala vården som vi pyntar skatt för, kom ihåg det! Tänk på vad som hade hänt om din mamma inte haft dig. Hur länge hade hon legat då??? Problemet är att dom som bestämmer inte ser detta. Jag föreslår att du skickar bilden till politikerna som gjort detta mot din mor, tror inte dom fattar vad deras nedskärningar gör mot människor. Förhoppningsvis råkar dom ut för samma sak själv när det e dags…
Hoppas hon (och du) mår bra nu!

19 09 2008
Hanna

Hur är detta möjligt? Blev arg när jag läste ditt inlägg, förstår inte hur de kunde bortse från hennes lidande. Tycker det är bra att du tar upp det här! Får hoppas att någon som har en chans att göra något åt saken ser det här. Om inte vi, alla, kan? För jag är på! Ta hand om er, du och din mamma. Styrkekram!

24 09 2008
Annika

Fy blir riktigt arg när jag läser detta och ledsen. Blir illa till mods, att det ens kan hända det förstår jag inte!!

24 09 2008
Gunnar

vidrigt att denna vanvård existerar i sverige och att det inte har uppmärksammats mer..

29 10 2008
Emelie

Hej,
Jag vet inte vad jag ska skriva mer än att jag är otroligt ledsen för vad du skriver och vad som hänt dig och din mamma. Jag känner verkligen största sympati för dig. Stor kram.

30 10 2008
Micha

its so nasty, i put blogg into google picture search and found ur blogg within the first matches

5 11 2008
carro eriksson

hej tycker väldigt synd om dig det är sant som alla andra säger att det är svårt att hålla gråten tbx

10 11 2008
Rosie

Hejsan
blir sååååååååååååå förbannad , jobbar själv inom vården och brinner för mitt , jobb älskar att vara där , är lycklig för varje stund , men när man ser sånt då skäms man , så ska det inte vara helt enkelt , fan man borde satsa så mycke mer på vården än vad det görs alla dessa underbara människor som kan lära oss så mycke , som har levt och sett så mycke, ska dom bara förvaras ? man kan ju undra vart samhället är på g
många många kramar rosie

12 11 2008
Vera

Det här är förskräckligt! Ord räcker inte till!
Hoppas ni alla mår något bättre nu.
/Vera

13 11 2008
Medlidande

Det är obeskrivligt att en människa i Sverige på 2000-talet får ligga och ruttna utan att personalen reagerar. Jag fasar för när jag själv blir gammal. Lyckönskningar till dig och din mamma och hoppas du har polisanmält svinen!

21 11 2008
sofia

dedr va inte najs! :S

1 12 2008
malin

herregyd, att någon så fruktansvärt kan hända, jag hoppas verkligen att din mamma mår bra, och att hon kan kämpa vidare, det där är ingen vacker läsning. som sandra och månda fler sa längre upp, man kan ju faktist inte hålla tårarna tillbaks, man kan verkligen inte det, okej jag säger inte det här för att du ska bli upprörd lr hur man ska utrycka det och inte för att du ska bli glad att andra verkligen bryr sig, jag säger det för att jag verkligen bryr mig om att sånt kan hända, jag hoppas verkligen att hon mår bra, och att hon verlkligen måste må bra i fortsättningen. aj va ont det ser ut att göra, stackare..

22 12 2008
Malin

Det där var verkligen hemskt, jag jobbar själv inom vården med funktionshindrade men jag kan inte fatta att man kan låta det där hända.. avskyvärt.
Jag jobbar natt o får dåligt samvete om jag är 30 min sen att vända någon, minsta rött efter blöja, kläder eller nå så drar vi igång åtgärder. Som vård personal blir man ju anförtrodd någons väl o må.

Kämpa på
Men vi är många som aldrig skulle låta det där hända.

28 12 2008
Yuki

omg,det e ju hemskt 😦

19 01 2009
LM

Jag lider med dig, det är fruktansvärt.

23 01 2009
Lina

jag hamnade här av en slump! och mår pyton för det som hände din mamma. jag tycker det är oerhört bra av dig att blogga och skriva om det här. jag kan förstå att det inte är lätt för dig att berätta allting, det måste göra ont i dig, men det är fruktansvärt bra att du berättar så folk får en insyn om vad som pågår.. jag tycker det är hemskt att det just hände din mamma, men det händer vanligare än vi tror. så fortsätt att vara stark, stå på dig, och anmäl!

5 02 2009
JH

Det är beklaglift att din mamma fått lida av liggsår, vilket i verkligheten inte är alls ovanligt bland t.ex. diabetiker och personer med försämrad blodcirkulation (vilket din mamma antagligen lidit av eftersom hon redan haft stroke) som legat stilla i längre tider.
Att beskylla personalen är ändå fel. Det finns inte mycket man kan göra mot uppkomsten av dessa sår hos äldre patienter. Det absolut bästa sättet att hindra uppkomsten av dem är att tvinga patienten att inte ligga i samma ställning i längre tider. Jag säger tvinga eftersom patienter i försvagat tillstånd sällan vill ligga på t.ex. sidan länge eftersom det försvårar deras andning.
Dyra madrasser som tvingar patienten att byta ställning (rör på sig) är svindyra och stör ofta del av patienternas sömn.
Vårdpersonalen som gör att jäkligt tungt och viktigt jobb är överbelastade, underbetalda och förtjänar inte den hårda kritik som utdelats.

7 02 2009
Maria

Men herre gud!!!!!
Blir så ledsen att sånt här kan hända. Helt rätt att lägga ut bild du borde skriva ut vart de gjort detta också samt anmäla dem för vanskötsel/tjänste fel!!!!
Hoppas att det ordnar sig för din mamma!!!
Ska tänka på er.
Och du gjorde allt du kunde du är inte läkare!!! Så det är inte på ditt ansvar fast jag förstår att du tänker på det.

Stå på dig och sätt åt dem som gjort fel!

Skickar kramar

10 02 2009
Alexandra Östling

Jag lider med dig. Hamnade här av slump och nu kommer
jag inte kunna tänka på annat än detta tragiska din stackars
mor fått stå ut med… :/

16 02 2009
maria

helt sjukt. grät igenom texten.
svergies underbara vård… inte undra på att man inte litar på läkarvården idag

16 02 2009
Kakafoni

Det här var fruktansvärt att se och fruktansvärt för din mamma att uppleva, har inte ord nog att uttrycka hur vidrigt jag tycker behandling har varit av din mamma!

Jag hoppas att de som bör ansvaret har staffats för behandlingen av din mamma! och att det hela bara inte har fått passera obemärkt förbi.

2 03 2009
astrid

vidrigt och oförsvarbart!

9 03 2009
Chris

Jag kräktes nästan av bilden, men jag tycker ändå det är bra att du visar detta. Det är för jävligt att det får gå till såhär. Inkompetenta as som inte kan sköta sina jobb ordentligt, vafan har de gett sig in på yrket då för ?!

Stå på dig! Jag är verkligen ledsen för din mors skull.

9 03 2009
Carina

Fy F*n hur kan sånt här få hända.( Fick länken av en kompis)
Skatt ska man betala men vård får man inte när man mest behöver det.
Hoppas att vårdarna på denna avdelning där din mor fick vård 2007 inte jobbar kvar för dom borde inte få lov det.

2 04 2009
anna

Hur kan sånt få hända ! usch ! Tänk vilka smärtor, lider med dej !

2 04 2009
Stefani

men fyfan vad hemsk hade aldrig hört talas om detta men nu när jag läser
det är inte klokt bra att man lär sig något varje dag nu vet man hur dom är!
tycker verkligen synd om din mamma.

3 04 2009
hanna

fan vad äkligt var det hennes rumpa

7 04 2009
Matte

Hoppas du har anmält de som bör anmälas. Helt otroligt.

8 04 2009
amanda

Jag hamnade här av en slump när jag sökta på smärta på google.
Och nu är jag helt stum.
JAg blir så JÄVLA trött på dagens land.
Att vi faktiskt inte ska lära oss att detta händer.
USCH.
stackarn

9 04 2009
johan

Hade de vart min mor så hade jag suttit i fängelse idag vill jag lova.

10 04 2009
Svensken

Så går det tyvärr när våra svenskhatande politiker spenderar pengarna som skule gått till vården på mångkultur istället….

22 04 2009
dessi

jag vet inte hur jag kom till din blogg med denna text men jag måste i alla fall säga att du verkar vara mycket stark. mycket rörande och önskar dig verkligen lycka till!!

27 04 2009
Lidia

Jag är rör och gråtfärdig, har en massa frågor i huvudet, Hur kan detta hända utan att ngn lägger märke till det? vart tog empati och människohänsyn vägen?

8 05 2009
angelica

Det ska fan inte få vara såhär!

16 05 2009
Lona

fyfan va hemskt !

14 06 2009
André

Jag hittade ochså det här av en ren slump och ja måste säga att ja hoppas fler människor ser detta och läser för det är FRUKTANSVÄRT!!!!
Sånt här får inte hända!!!!
Jag själv jobbar inte inom vården men för fan!!!! Min syster som är 10 fattar ju att man måste ta hand om äldre!!!
Jag var nära flera gånger att börja stor lipa…..
Jag finner inte riktigt ord för detta för ja menar hur tänkte igentligen personalen där??!!!

Massor av kramar!!!!

20 06 2009
Jeanette

Hej…
kom också in av en slump. Jag känner verkligen med er. Herre gud!
Blir samtidigt både arg och ledsen över att något sånt här får hända.

Varma kramar!

26 06 2009
Frida

Herregud!

27 06 2009
Frida 12 år

Jag läste vidare och jag kunde bara inte sluta gråta åt de ord som rörde mig djupt

7 07 2009
Malin

Hej! Din berättelse ger nog alla vi som vårdare en tankeställare. Ger vi faktist inte allt vi har och kan vi inte det vi borde behöva? Nej, detta är inte sant. Liggsåren är ganska vanligt hos äldre personer som ligger inne på anstalt. Oftast beror det på de att patienten inte kan röra på sig eller svänga sig själv, och vill därför ligga på rygg hela tiden. Det som vi vårdare gör för det mesta under vår arbetstid är att se till att patienterna blir svängda, att de mår bra osv. Ser man något underligt, måste man ingripa och genast börja förebygga, vilket jag ser att personalen som vårdat din mamma inte gjort. Ibland kan man inte göra något, utan de uppkommer endå. Usch, ser hemskt ut. :/ Detta är fruktansvärt, helt otroligt. Detta får inte hända .

7 10 2009
Conny.Halvarsson

Jag vet inte hur min mor ser ut ännu ,men jag befarar det värsta sköterskan sa
att hela handen går in i såret ??? när man ser bilderna på din arma mor så börjar man fundera om detta är möjligt

27 07 2010
Maria

hej
vill bara berätta att trycksår kan uppkomma på bara en timma, och det finns inte vare sig tillräckligt men personal eller kunskap.
och så får vi HOPPAS ATT DIN MAMMA TYCKTE DET VAR OK ATT DU LA UT HENNES NAKNA RUM;PA BILD

28 07 2010
Pernilla

Hej Maria!

Jo, mamma ville att jag skulle skriva om det och hon hade inget alls emot att hennes nakna, ruttna rumpa visades upp offentligt! Hon ville att folk skulle få veta vilket helvete hon gick igenom så att det skulle slippa drabba andra!

Vad gäller just mammas trycksår så hade det enligt infektionsläkaren varit öppet och fullt synligt i ca 2 veckor innan jag åkte in med mamma akut. Vårdpersonalen har alltså sett denna ruttna grop i 2 veckor utan att larma så att mamma kunde få tillräcklig smärtlindring och en luftväxlande madrass! Hon låg i en helvetessmärta utan att nån i personalen reagerade! Tycker du att det är rätt eller försvarbart med tanke på hur du vinklar ditt inlägg?

Och så får VI HOPPAS den dag det är dags för dig och mig att nyttja den svenska vården att det finns ”tillräckligt med personal och kunskap”! Eller skulle du i en situation liknande mammas och med hennes smärtor tänka att ”-jaja, de gör väl sitt bästa!”???

7 10 2010
Karl

Efter senaste tidens uppmärksammade TV program om hur våra äldsta och dementa pensionärer behandlas har jag sökt med ljus och lykta efter ett WEB forum där man kan möta andra anhöriga och utbyta erfarenheter, är det lika illa ställt i hela Sverige? Men något sådant diskussionsforum har jag konstigt nog inte hittat, så istället har jag skapat ett embryo till detta på denna läk: http://vardboendeforum.se/ Känner du dig engagerad i dessa frågor eller känner någon som är det får du gärna deltaga eller vidarebefordra länken.

Mvh Karl

11 01 2011
StefanS

Bästa Pernilla !
Lider med dig och din mor (och alla de som inte syns) då jag ser och läser.
(jag landade här då jag sökte på hur ett liggsår ser ut.)
Tack för att du orkat beskriva detta
Jag undrar hur mina föräldrar, nära och kära, kommer att ha det liksom senare även jag själv.
Hoppas det jag sätter undan till pension räcker till en sån där madrass som nämns ovan och annars till gasbindorna jag pga. vanvård kommer att behöva.
Mycket heder åt dig Pernilla som tänker ANSVAR !
Heder även till Sofie som har vilja att tala om problemet.
Och oceaner av diarré till dig Maria som ifrågasätter den som kämpar för de sina, och dessutom menar på att då det går fort att få liggsår är det bara är att acceptera.
Visst finns det många som lider, och mycket elände. Men att göra som du Maria (anklaga den som har gott uppsåt) är mycket bedrövligare än det den stora massan gör när de blundar och tiger.

Tack för att jag fått veta. Nu har jag möjlighet att motverka detta/ Stefan

10 02 2011
Boman

Trycksår av den kalibern uppkommer inte på nån timma, det tar dagar innan man ser det och sedan veckor innan det blir så där illa.
Mår illa av hur din mamma tvingades lida. Hon klagade, vilket borde lett till att man kollade vad som kunde vara fel.
En person som är försvagad, förlamad måste man kolla liggsidan på ofta. Vändning ska vara rutin i de fallen. Och att vända en liten dam är väl inte mycket begärt. Det går på bråkdelen av sekunder med rätt teknik. Början till liggsår kan lätt behandlas med plåster som avlastar. Öppna liggsår kan behandlas med medikamenter eller något så enkelt som mosad Papaya på kompress(en metod som hudläkare säger fungerar men som inte får rekommenderas då den inte är vetenskaplig).

Var fanns omsorgspersonalen? Satt de och fikade, som det brukas?
Omsorgen, empatin?
Var fanns MAS?
Fanns där ingen läkare?
Sjuksköterska?
Jag hoppas du anmält fallet, för detta är kriminellt!
Och tyvärr alltför vanligt.

14 05 2011
Gert

Mycket bra att du visar detta. Tyvärr är det inte alltför ovanligt och vi måste alla vara uppmärksamma kring hur vården fungerar. Och tala öppet om våra erfarenheter oavsett om det stör ”de ansvariga”.
Tack Pernilla och ni som läser detta!
Gert

25 10 2011
Marianne Thisell Östman

Ett brev från Mia 2011-10-25 Angående Inga-Lill Öbergs vanvård mm!

Tack Pernilla, för din sunda reaktion, och jag är glad att din mor fick en sådan fin dotter som du är och fortsättningsvis på detta sätt visar, en särskild varm tanke på DIN mor under hela hennes levnadsår!

Medkänsla, var tog du vägen i vårdkedjan? I första mottagandet? VEM kan missa detta, eller låta bli?
Alla signaler, i det ansvar att rapporteringssystemet fungerar varje morgon, middag, kväll?
Rutiner och metoder i HUR varje patient ska vårdas för dennes bästa, och rehabilitering? Det finns inga ord för denna vanvård som skett 2007!!!
VEM kan låta bli att vilja det bästa och göra det bästa i sitt jobb från vårdgivare till alla chefer på olika nivåer bland tjänstemän och politiker?
Vem är vi till för? Varandra?

Det är så viktigt med att alla människor är på rätt plats i vilken tjänst du än utför inom allt vad vård/skola/myndigheter/chefer/politiker/mfl i all serviceyrke, till och för människa/patient……Eller huvudtaget i vilket arbete du än utför i din tjänst för människor är lika viktiga. Du behövs. Trivs du inte längre, byt arbete, studera, du kan göra något helt annat, du har bara ett liv, må bra och gör rätt. Livet är så lätt att leva, när vi lever enkelt med sanningen, varför göra livet till ett helvete, med lögner där blir det svårt att vara med.

Jag började i mitt arbete inom vården 1971 som 17,5 år på ett sjukhem en sommar som färdig sjukvårdsbiträde, det fanns tryck- och liggsår då, så fort vi ser minsta rodnad ska detta tas om hand, självklart, jag är chockad över vad jag ser, 2007?! ingår detta i vårdgarantin?
Är det beroende på politiska beslut också eller? Ekonomichefer? Bryr vi oss inte om oss människor längre? Vad har hänt med alla beslutsfattare, eller räknas allt bara kallt i pengar, snålhet nu, blir detta dyrt framöver…..vi blir allt fler äldre…….

Det gör verkligen ont ända in i själ och hjärta och hjärna! Detta är kriminellt! Har detta enligt LEX MARIE anmälts?
Detta ska stoppas, börja agera precis som Pernilla fick gör för sin mamma, detta får inte göras ogjort! Var fanns de som skulle stötta din mamma och i detta fall även stötta dig också Pernilla, som anhörig och delaktig i vilja bästa vård för din mamma?

Till alla ansvariga; var och när har alla säkra kedjor brustit i vårdkedjan? Individen som har all rätt, och behöver all omvårdnad, tid, och omsorg som bäst? I respekt och moral, i individuell behovsanalys, och i att verkställa att hela kedjan fungerar i vårdteam, olika arbetslag, jag förstår inte att detta har hänt, och händer, varför har det någonsin fått ske? VEM blåser inte i ”visselpipan”, nu får det vara nog! Börja agera, vi kan vända denna omoral!

Tänk om det var du som låg där och behöver hjälp, och inte blir sedd eller inte förstådd eller inte får hjälp? Var barmhärtig……….

Jag som tidigare usk bla har en gedigen erfarenhet och utbildning och lever och har arbetat nära individen, var jag än är och gör, att kunna se och ffa handla i förebygga, lindra, åtgärda, rehabilitera, vid livets slutskede, ge omsorgsvård och se till att INTE EN ENDA MÄNNISKA LIDER, att känna ansvar och lämna rapport mm!!

Ta ansvar: att arbeta med mjukvara är så mycket viktigare, ta detta arbete på allvar, en hårdvara kan du oftast byta eller slänga, det kan du inte med en människa:) Det du ger får du igen och igen…………….

Tänk att sluta din arbetsdag, med att vara nöjd med den insats du gjort under dagen, och i ett gott samarbete i teamwork i arbetslaget, gemensamt sett till att arbetet har fungerat och patienter fått vård och hjälp, och vårdkedjan fungerar, mer resurser i behovstider, fler människor i vårdtäta team, där var och en har och kan sin specialitet och gör, vilken möjlighet och förutsättning. Vilken investering i kvalitetssäkring, med företagshälsovård som agerar, där fack och förbund också fungerar och arbetar bäst, vilken arbetsGLÄDJE i vårdkedjan!
Kommun och Landsting/Stockholm får gärna komma och praktisera vården och SE den som den är. En utmaning.

(Snart kommer jag igen, efter år borta från arbete p g a arbetsolycka mitt i besparingstid, och i en lång rehabilitering har jag också en hel del erfarenheter, att vilja, påverka, ta ansvar och göra något åt i en förändring, börja om igen, ta vara på alla goda kunskaper och vetenskaper och förbättringar! Det finns handlingsplaner, vi ser till att det blir en möjlighet igen, i att praktisera lagar och paragrafer, arbetsmiljö, undvika risker, stress mm.
Kostar det först, har vi igen det och kan förbättra och det blir en hållbar hälso- och sjukvård igen, som ”ringar på vattnet”. Kram Pernilla och andra som berättar och vill mål och mening med och i livet!
Med vänlig hälsning Mia

13 02 2012
innah

Det här är inget nytt inom vården. Redan på 80 talet hände det. Har sett mycket värre liggsår än detta. En äldre dam på runt 80 år hade båda skinkhalvorna uppätna. Där man såg muskelsätena.Plus att det luktade. En sköterska blev kritvit i ansiktet och svimmade inne i rummet utav synen.Försökte att jobba inom vården men klarar inte av vårdpersonalens mentalitet. Många ser det som sitt levebröd. Och blandar inte in sina känslor in i arbetet.Dom sitter hellre och skvallrar dricker kaffe och röker så fort dom får möjlighet. Istället för att ta hand om patienterna.Dom gör bara det nödvändigaste när dom måste.Ingen omtanke eller kärlek has tid med.Gamlingarna duschas bara en gång i veckan. Resten av veckan får dom ha fett hår. Och detta gäller nästan överallt.Därför tvekade jag att ha min egen mor på äldreboende. Men jag hade inget annat val eftersom jag är enda barnet.Och nu är jag där jag har fruktat för. En mamma som är sängliggande efter ett antal stroke. Och pågående liggsår på foten och ryggen.Så därför litar jag inte på vårdpersonalen. Så jag känner att jag måste åka varje dag till min mor och försöka få i henne så mycket vätska som möjligt. Kontrollera hela hennes kropp . På pågånde liggsår och det har redan börjat.som sagt jag litar absolut inte på vårdpersonalen. Men jag har även lärt mig att man inte ska kritisera vårdpersonalen för då tar dom åt sig.
Men eftersom dom ser att jag kommer varje dag. Har jag märkt att dom anstränger sig lite mer än vanligt. Plötsligt hade min mor fått luftmadrass efter att jag påpekat att hon har liggsår på foten. Plus att jag krävde att hon skulle få dropp eftersom hon är uttorkad och har gått ner i vikt. Så om man ska få så bra vård som möjligt så får man göra det mesta själv. Jag masserar hennes fot ger henne vätska borstar hennes tänder, klipper naglarna masserar nagelbanden plockar bort hår från hakan och ansiktet.Mm.Så om man vill att ens enda mamma skall få den bästa vården får man göra det själv.Och resten får jag väl vara tacksam över den tiden jag inte hinner.Men om hon är borta en dag så kan jag känna mig stolt över mig själv att jag har gjort så mycket jag har orkat med.För som sagt man kan inte förvänta sig att vårdpersonalen hinner med allt. Eftersom regeringen gör indragningar överallt. Men jag känner även att jag inte skulle vilja jobba inom vården eftersom jag har sett mycket skit och vet att detta händer överallt. Men man får inte kritisera får då blir man betraktad som illojal.

28 02 2012
Kata Hansson

Omänskligt! Jag önskar, jag hoppas att alla de som har deltagit i sådana omänskliga händelse ska hamna en vacker dag (eller lite tidigare) i samma situationer – behandlingar, som de själva ger till andra.

31 05 2016
plastic extruder

plastic extruder

Mammas vanvård! | Vårdhaveri!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: